kaart

Paniek om zika-virus?

Het zika-virus grijpt razendsnel om zich heen. Inmiddels heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen. Gevreesd wordt voor miljoenen besmettingen en 'verwoestende gevolgen'. Dit is wat jij moet weten over het zika-virus.

Zika Virus

Wat is het zika-virus? 
Het virus wordt overgebracht door de zogenoemde Aedes aegypti-mug in tropische gebieden, waaronder Zuid- en Midden-Amerika. Het virus kan ook door bloed of sperma worden overgedragen. 

Het virus is gevaarlijk voor ongeboren kinderen. Als een zwangere vrouw besmet raakt, kan de baby geboren worden met een te kleine schedel, waardoor het kind hersenbeschadiging oploopt of mogelijk vroeg sterft. Die aandoening heet microcefalie.

Wat zijn de symptomen? 
Voor anderen is het virus niet gevaarlijk. Wie besmet raakt, krijgt niet altijd de ziekteverschijnselen van zika-koorts. Een op de vier mensen krijgt wel te maken met klachten. De symptomen bij hen zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Hoeveel Nederlanders zijn besmet?
In Nederland is het zika-virus alleen vastgesteld bij mensen die vanuit Suriname zijn terug gereisd. Er zijn op dit moment 13 besmettingen bekend. 

Is een uitbraak in Nederland mogelijk?
Hier is verspreiding van het virus zeer onwaarschijnlijk, omdat de muggen hier niet voorkomen.

Volgens muggenexpert Bart Knols is er wel een grote kans dat het virus zich deze zomer verplaatst naar Zuid-Europa. De tijgermug die veel voorkomt in de Zuid-Europese landen is in staat om het zika-virus ook daar over te brengen, zegt hij.

(via AD)

U wilt een vrijblijvende offerte? Neem dan contact met ons op!